De actieradius van een e-bike is misschien wel één van de belangrijkste elementen van een elektrische fiets. Aan een accu die snel leeg loopt heb je immers niet zoveel. Niet alleen als je van plan bent om een e-bike aan te schaffen is het van groot belang om te letten op de actieradius van de e-bike. Ook als je al in het bezit bent van een elektrische fiets is het zaak om de staat van de accu zo optimaal mogelijk te houden. Des te beter de conditie van de accu, des te beter de actieradius zal zijn. Zo kun je jarenlang blijven genieten van lange fietstochten zonder dat je in hoeft te leveren op de afstand die je kunt fietsen met jouw e-bike. Bij het gebruik van een elektrische fiets zijn er verschillende factoren die invloed hebben op de afstand, en dus de actieradius. Als je weet wat de accu negatief kan beïnvloeden, kun je hier in de toekomst rekening mee houden. Zo kun je blijven genieten van lange ritten op jouw e-bike.

Dit beïnvloedt de actieradius van een e-bike

Hoewel je het eigenlijk niet echt kunt vergelijken, werkt het verbruik van een auto nagenoeg hetzelfde als die van een elektrische fiets. Om de actieradius van jouw elektrische fiets optimaal te kunnen houden is niet alleen een goed onderhoud van groot belang. Ook jouw fietsgedrag is van grote invloed op hoe ver je met jouw fiets kunt fietsen. Hierbij kun je denken aan het regelmatig fietsen in heuvelachtige gebieden, het soort wegdek waar je op fietst en natuurlijk de omstandigheden van het weer. Wil je jouw e-bike gebruiken als het buiten erg koud is? Dan zul je merken dat de actieradius veel minder is dan bij warm weer. Natuurlijk wordt de actieradius van jouw elektrische fiets ook beïnvloed door jouw eigen gewicht en het schakelgedrag wat je daarbij gebruikt. Ook de spanning van de banden is van belang. Controleer daarom altijd de bandenspanning van jouw e-bike voor je op pad gaat.

E-bike onderhoud

Wil je langere afstanden kunnen blijven fietsen met jouw e-bike? Dan is een goed onderhoud van groot belang. Niet alleen voor de fiets zelf, maar ook zeker voor de accu. Hierdoor blijf je een optimale actieradius behouden. Een accu is gevoelig voor flinke temperatuurschommelingen. Bij koud weer of extreme hitte werkt de accu van de elektrische fiets dan ook niet optimaal en zal deze sneller leeg zijn. Zet jouw fiets daarom ook nooit in de volle zon of de stromende regen.