Gevaarlijk gereedschap

In de middelmatige comedyfilm Arthur over de verwende miljardairszoon gespeeld door Russel Brand is er een grappige scène. In deze scène intimideert Arthur’s toekomstige schoonvader hem door hem met zijn tong uitgestoken naar een zaagmachine te duwen. De zaagmachine reageert op het vocht van de tong en verdwijnt meteen naar beneden zonder dat hij schade aanricht aan de tong. Deze techniek bestaat echt en red voor vele vakmensen een hand, vinger of zelfs het leven. Want alhoewel dit slechts een comedy was gebeuren er toch elk jaar nog gigantisch veel ongelukken met bouwgereedschappen die eigenlijk voorkomen moeten worden.

Veiligheidstips

Toevallig zag ik recentelijk nog de klimfilm The Dawn Wall. Een van de klimmers verloor zijn vinger door een ongeluk met een zaagmachine en kon bijna zijn klim carrière wel gedag zeggen. Ikzelf heb jarenlange ervaring in de bouw en heb gigantisch veel tijd gespendeerd met gevaarlijke machines. Om deze reden ga ik in dit artikel in op een aantal manieren waarop je veiliger kunt omgaan met deze machines. Een van de eerste tips die ik kan geven is om te investeren in goed gereedschap. Je kunt gigantisch veilig met het gereedschap omgaan maar als het gereedschap niet goed functioneert gaan er sowieso ongelukken gebeuren. Een goed merk gereedschap is bijvoorbeeld Makita. Makita gereedschap is vooral bekend om zijn boormachines, accuboorhamers, cirkelzagen en combisets. Momenteel zijn dit merk gereedschap op een aantal websites in de aanbieding. Daarom kun je ze beter snel aanschaffen.

Logisch gebruik

Andere belangrijke veiligheidsregels zijn er ook. Zo moet je bijvoorbeeld altijd de gereedschappen in hun holsters houden wanneer je ze niet gebruikt. Laats ze ook niet rondslingeren. Wanneer je met andere mensen samenwerkt is het ook belangrijk om gereedschap dat stuk is duidelijk te markeren met defect en ze op een plek te leggen waar ze niet gebruikt kunnen worden. Op een bouwplek kun je geen defect gereedschap laten liggen want iemand anders kan het nodig hebben en het oppakken om te gebruiken.

Wanneer je gereedschap doorgeeft aan iemand anders moet je het gevaarlijke en/of scherpe deel van het gereedschap niet naar ze bewegen. Dit is natuurlijk algemeen bekend bij iedereen die weleens een schaar heeft moeten doorgeven. Dit brengt me bij een andere logische maar toch belangrijke veiligheidsregel. Net zoals met scharen ga je nooit rennen met gereedschap. Dit kan logisch klinken maar als er onverwachts iets misgaat op de bouwplek willen mensen nog weleens snel reageren en naar de plek van het probleem rennen. Dit is absoluut levensgevaarlijk. Blijf daarom altijd kalm en beheerst.